Podjetje PELOZ d.o.o. je prejemnik certifikatov:

Kaj je HACCP standard?

Sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) je osnovna metoda zagotavljanja varnosti živil v celotni prehranski verigi od pridelave surovin do končnega uporabnika. Temelji na predpisih mednarodnega referenčnega dokumenta Codex Alimentarius. V Sloveniji in EU je sistem HACCP zakonsko predpisan, izvajati pa ga morajo vsi, ki z živili v katerikoli fazi kakorkoli (posredno ali neposredno) rokujejo.
Organizacije izkazujejo skladnost svojih izdelkov in storitev s HACCP zahtevami s certifikatom ali izkazom o skladnosti, ki jim ga podeli neodvisna institucija. Pridobljeni certifikat priča o tem, da je bil proizvodni proces organizacije pregledan s strani strokovno usposobljenih in neodvisnih presojevalcev ter skladen z zahtevami.

Ker zavedanje o pomenu varne hrane za zdravje ljudi narašča, si organizacija tako posredno ustvarja zaupanje v očeh širše javnosti in povečuje svojo konkurenčno prednost na trgu.

logo-ifs-food-certifikat

Kaj je IFS food standard?

S prodorom evropskih in svetovnih trgovskih verig v Slovenijo so se prenesle tudi njihove zahteve do slovenskih proizvajalcev živil, ki so dobavitelji prehrambnih proizvodov trgovskim verigam. IFS standard združuje zahteve sistema HACCP po Codex Alimentariusu, poleg tega pa tudi pravila dobre proizvodne, poslovne in higienske prakse, sledljivosti ter označevanja živil. Organizacije, ki imajo v svojih poslovnih sistemih že sedaj vgrajenega katerega izmed ISO standardov (ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001..) ali certificiran tudi sistem HACCP, bodo lažje pridobile certifikat.